Октомври
12 събота

Национален фестивал “Хоро се вие край река Янтра”, Първомайци

сб, Октомври 12, 2019 - сб, Октомври 12, 2019
село Първомайци, Горна Оряховица

Описание

Четвъртото издание на Националния фестивал на селските клубове за народни хора „Хоро се вие край река Янтра“ подготвят НЧ „Иван Вазов 1893” в Първомайци и неговият Клуб за народни хора „Жарава” и Община Горна Оряховица. Тази година фестивалът ще се провдеде на 12 октомври, като откриването му е предвидено за 10 часа.

Преди 50 години само традицията на селското хоро на мегдана в село Първомайци е била жива. Близо до минушката – теления мост на река Янтра, са се събирали момите и ергените на неделното хоро. Там са се правили всички празници, забави, народни обичаи, седенки. Там са събували булките по Гергьовден и са се извивали кръшните хора. Българското село е извор на народния живот. Тук е коренът на българския род. Тук е жива народната традиция. Селските клубове за народни хора стоят най-близо до живата история на българското хоро. Автентичните хора се откриват и запазват най-вече в малките селски групи и клубове за народни хора.

фестивалът си поставя за цел да се развива и обогатява традицията на българското хоро. Хорото трябва да се предава на младите хора и децата, да се танцува и обича, за да се съхранят българският дух и българската традиция, вярват в НЧ „Иван Вазов 1893“.
Целта е да се развиват и обогатяват все повече традицията на българското хоро, да предават неговата магия на младото поколение, което да се научи да танцува и да съхрани българското.

Фестивалът няма състезателен характер и ще се проведе в два тура – в първия задължително има хоро от Северняшката фолклорна област, а на втория тур се организира надиграване – ръченица (по двама участници от всеки клуб). Всички клубове получат грамота и плакет за участие.

Корените на българските родове се крият именно в малките балкански селца у нас. Там традициите оживяват и там се пазят историите на българското хоро.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София