НЧ „Иван Вазов” - 1893, с. Първомайци, община Горна Оряховица и Клуб за народни хора „Жарава”

Национален фестивал “Хоро се вие край река Янтра”, Първомайци

2020Неопределена през
Октомври
село Първомайци (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Четвъртото издание на Националния фестивал на селските клубове за народни хора „Хоро се вие край река Янтра“ подготвят НЧ „Иван Вазов 1893” в Първомайци и неговият Клуб за народни хора „Жарава” и Община Горна Оряховица. Тази година фестивалът ще се провдеде на 12 октомври, като откриването му е предвидено за 10 часа.

Преди 50 години само традицията на селското хоро на мегдана в село Първомайци е била жива. Близо до минушката – теления мост на река Янтра, са се събирали момите и ергените на неделното хоро. Там са се правили всички празници, забави, народни обичаи, седенки. Там са събували булките по Гергьовден и са се извивали кръшните хора. Българското село е извор на народния живот. Тук е коренът на българския род. Тук е жива народната традиция. Селските клубове за народни хора стоят най-близо до живата история на българското хоро. Автентичните хора се откриват и запазват най-вече в малките селски групи и клубове за народни хора.

фестивалът си поставя за цел да се развива и обогатява традицията на българското хоро. Хорото трябва да се предава на младите хора и децата, да се танцува и обича, за да се съхранят българският дух и българската традиция, вярват в НЧ „Иван Вазов 1893“.
Целта е да се развиват и обогатяват все повече традицията на българското хоро, да предават неговата магия на младото поколение, което да се научи да танцува и да съхрани българското.

Фестивалът няма състезателен характер и ще се проведе в два тура – в първия задължително има хоро от Северняшката фолклорна област, а на втория тур се организира надиграване – ръченица (по двама участници от всеки клуб). Всички клубове получат грамота и плакет за участие.

Корените на българските родове се крият именно в малките балкански селца у нас. Там традициите оживяват и там се пазят историите на българското хоро.