Май
26 събота

Национален фолклорен фестивал "Хоро в Странджа"

сб, Май 26, 2018 - нд, Май 27, 2018
Малко Търново, Малко Търново

Описание

В гр.Малко Търново ще се проведе Националния фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“. Организатори на събитието са Читалище „Просвета 1914“, Фолклорен клуб „Настроение“ и община Малко Търново.

Основна цел на събитието, което ще се проведе под патронажа на кмета на Общината г-н Илиян Янчев, е запознаване с богатството и красотата на българските народни танци. Фестивалът е и прекрасна възможност за създаване на нови приятелства и контакти, потопени в очарованието на планинското градче Малко Търново.

Тъй като фестивалът не е с конкурсен характер в него могат да участват любителски клубове, школи и самодейни състави, изучаващи български народни хора.

ПРОГРАМА

26.05.2018 г
15.00 ч. Техническа конференция с ръководителите на групите в читалище “Просвета 1914“, град Малко Търново.
16.00 ч. Парад – дефиле на фолклорните клубове, школи и самодейни състави.
16.30 ч. Приветствие от Кмета на Община Малко Търново, площад „Преображение“ в центъра на града.
16.40 ч. Представяне на групите – всяка група играе две хора по свой избор.
Нестинарско хоро – всички групи играят заедно общо хоро под съпровода на странджански оркестър.
Всички групи играят едновременно, всяка свое хоро, 6 хора от следните етнографски области – Тракийска, Добруджанска, Северняшка, Родопска, Пиринска и Шопска.
20.00 ч. – приятелска вечеря в ресторанта на мотел „Козият рог“.

27. 05. 2018 г.
За всички, които искат да се докоснат до мистика на Странджа, организаторите предлагат следния маршрут:
9.30 ч. – пешеходен преход с водач – интерпретатор до Тракийският могилен некропол в м. Пропада. Намира се на 3 км западно от град Малко Търново. Осем столетия (от 4 в. пр. Хр. До 4 в. сл. Хр.) е бил свято място на траките,които живеели в района. Изкусни рудари и скотовъдци, те съхранявали спомена за своите предци, вярвали в безсмъртието и били убедени, че духът им преминава в отвъдното на това свещено пространство. В некропола са запазени гробни съоръжения от различни епохи – куполна гробница от 4 в. пр. Хр., гробове от плочи, гробница, градена от камъни и тухли и гробници от римската епоха, които следват по старата строителна традиция за издигане на долмени и изсичане на гробове в скалите.
Продължителност около 2 часа.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите