Май
10 петък

Национален фолклорен фестивал "Шопски наниз", Костинброд

пт, Май 10, 2019 - нд, Май 12, 2019
Костинброд

Описание

Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ е събитие, целящо да популяризира, опази и съхрани българския фолклор, фолклорните традиции и обичаи, както и да насърчи изучаването на фолклор от шопската фолклорна област. Осмото издание на фестивала ще се състои  в Костинброд.

Могат да участват индивидуални изпълнители и любителски състави, представящи автентичен и обработен песенен, танцов и/или словесен и обреден фолклор. Фестивалът е със състезателен характер и участниците ще бъдат разделени в 2 възрастови групи – до и над 14 г. и 4 раздела:
І. ПЕСЕНЕН ФОЛКЛОР
ІІ. ТАНЦОВ ФОЛКЛОР
ІІІ. ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ
ІV. СЛОВЕСТЕН ФОЛКЛОР

В „Шопски наниз“ могат да участват любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор.

Целта на фестивала е да популяризира българския фолклор. Да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи. Да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество. Да насърчава изучаването на фолклор от шопската фолклорна област, поясняват организаторите.

Според своя регламент, „Шопски наниз“ има състезателен характер. Изпълненията се оценяват от професионално жури в областта на фолклора. Участниците ще се борят за първа, втора и трета награди към всяка една категория. Голямата награда на фестивала е Наградата на кмета на община Костинброд. Специалната награда на фестивала – Наградата „Златен цървул”, която се присъжда за най-добро изпълнение от шопската фолклорна област.

Организатори на фестивала са Община Костинброд и местните читалища НЧ „Иван Вазов-1947”, НЧ „Св.Св.Кирил и Методий-1890” и НЧ „Заря-1914”.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора