Националeн тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

201924Съб
/08
25Нед
/08
Старозагорски бани (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани е цел на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”, който се провежда в Старозагорски бани. Националният курортен и балнеолечебен туристически обект се намира на 15 км от Стара Загора, в полите на Средна гора. Целта му е да съхрани българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната  сила на българския корен и дух, носещи посланията на  националната ни култура.

В събора вземат участие:

  • групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути.
  • певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения – с обща продължителност от 5 до 8 минути.
  • фолклорни танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10 минути.
  • индивидуални изпълнители на народно творчество (до двама от колектив) – с обща продължителност до 5 мин. за всеки изпълнител.

В рамките на фестивала се провежда „Селски двор“ – самостоятелна сцена, на която гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи, но без ограничение във времето. Организират се кулинарни и други кътове.

Сцените за провеждане на събора са разположени в централните паркове на Старозагорските бани. Журито присъжда на най-добре представилите се колективи и индивидуални участници плакет и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Подобни събития
Разгледайте