Август
25 събота

Националeн тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

сб, Август 25, 2018 - нд, Август 26, 2018
СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ , Стара Загора

Описание

Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани е цел на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”, който се провежда в Старозагорски бани. Националният курортен и балнеолечебен туристически обект се намира на 15 км от Стара Загора, в полите на Средна гора. Целта му е да съхрани българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната  сила на българския корен и дух, носещи посланията на  националната ни култура.

В събора вземат участие:

  • групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути.
  • певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения – с обща продължителност от 5 до 8 минути.
  • фолклорни танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10 минути.
  • индивидуални изпълнители на народно творчество (до двама от колектив) – с обща продължителност до 5 мин. за всеки изпълнител.

В рамките на фестивала се провежда „Селски двор“ – самостоятелна сцена, на която гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи, но без ограничение във времето. Организират се кулинарни и други кътове.

Регионален исторически музей Стара Загора представя на 25.08.(събота) дефиле на невероятните съчетания между традиционното облекло и модните европейски тенденции през първата половина на ХХ век. „КАК ПОТУРИТЕ СТАНАХА ПАНТАЛОНИ, А СУКМАНЪТ – РОКЛЯ“ (дамският костюм от строгостта към свободата, история на мъжката мода, традиции и предизвикателства пред дамското и мъжко бельо). Гостите на фестивала могат да се включат в ревю-конкурс със свои автентични дрехи от периода от началото до 80те год. на ХХ век, а най-добрите ще получат награди.

Програма

25 август

09.30 ч. – Програма на участващите изпълнители на сцените.

11.00 ч. – Официално откриване на събора.

11.30 ч .- Програма на участващите изпълнители на сцените.

19.00 ч. – Гала концерт.

21.00 ч. – Демонстрация на нестинарски танц.

26 август

09.30 ч. – Програма на участващите изпълнители на сцените.

16.00 ч.  – „Хоро се вие“ – празнично веселие.

Сцените за провеждане на събора са разположени в централните паркове на Старозагорските бани.

Журито присъжда на най-добре представилите се колективи и индивидуални участници плакет и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите