Март
20 събота

Невруз в с. Черник

сб, Март 20, 2021 - сб, Март 20, 2021
читалището в село Черник, Дулово

Описание

Алианите (казълбаши) от Силистренско се събират  в дуловското село Черник, за да отпразнуват Невруз. Празникът е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството през 2009. Невруз е персийска дума и означава нов ден. Свързва се с пролетта и новия живот. Изпълнява се ритуалният танц „Семах“, в който рамо до рамо танцуват мъже и жени.

За празника се коли петел като курбан. Раздават се варени яйца, с които празнуващите се чукат за късмет. Ядат се пити, пържени в масло (колачи). Вечерта се правят сбирки (джем). Особеност на празника Невруз в България е прескачането на огън за здраве.

С празника „Невруз“ се изпраща зимата и се посреща пролетта. Тюркските народи от Средна Азия до Балканите са го чествали от най-стари времена още от преди 7 000 години. Свързан е с пролетта, възкресяването на природата , новото начало, новото раждане. Различните народи го наричат по различен начин: Невруз, Султан невруз, меврис, кърклар. Всичките изброени наименования означават едно и също: нов ден, начало на нов живот.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Още събития

Може би ще посетите