Октомври
16 Неделя

Общински фестивал ''Житената питка'' в гр.Стражица

нд, Октомври 16, 2016 - нд, Октомври 16, 2016

Описание

Tрадиционно се провежда на 16 октомври, когато се чества Международният ден на хляба и прехраната.
Над 20 павилиона в центъра на града, стражишки баби и домакини, пенсионерски клубове и читалища показват кулинарни шедьоври. Част от щандовете представяха народни обичаи и ритуали като Бабинден, Коледа, Бъдни вечер, Никулден. На сватбите в Стражишко се месят „Невестина пита“, „Кумов кравай“, „Деверова пита“.

„Прототипът“ на Каралийчевата питка е безквасна пита, която се меси от кисело мляко и сода, с яйца, брашно и сол. Енорийският свещеник осветява и благослови огромна погача с диаметър от  1м.

В специално обособено пространство –  „Фестивална трапеза”, ще бъдат представени рецепти от общини и селища от региона, в които се провеждат кулинарни фестивали.

Производители, пенсионерски клубове, читалища и стражишки домакини ще мерят сили в традиционния конкурс за питки, баници, милинки, кексове и най-различни печива.

Конкурсът протича в две категории:
– за най-добре представен обичай
– най-вкусно изделие
На фестивала са поканени и изложители, които желаят да рекламират и продават своята продукция. Ще могат да се включат производители на храни, хлебопроизводители, да се представят занаяти, свързани с българските традиции и др.

Събитието ще приключва с награждаване на победителите.

5_ivan-zvezdev-1024x734-lhf41lpckbqmplwhfofugmn4mzte1sx6foqxi8zkbi big_story_497

Още събития

Може би ще посетите