Юли
14 сряда

„Опера под звездите“ - Русе

ср, Юли 14, 2021 - чт, Август 05, 2021
Държавна Опера Русе

Описание

И тази година на Ларгото в центъра на Русе ще се проведе летният сезон на Русенската опера. Две опери, оперета, кантата и Гала концерт са включени в програмата.

Фестивалът ще бъде открит на 14 юли с операта „Аида“ на Верди и така ще се отбележи 150-годишнината от създаването на творбата. За ролята на Радамес е поканен украинският тенор Виталий Ковалчук. Ще участват още Йоана Железчева-Аида, Петя Цонева-Амнерис.

Другото оперно заглавие е „Кармен“ на Жорж Бизе, която ще се играе на 22 юли. За заглавната роля е поканена румънката Флорентина Соаре, а Дон Хозе ще бъде Алин Стойка също от Румания, Ескемилио ще бъде Александър Крунев, Микаела – Цветелина Василева.

Между тези два спектакъла е предвиден голям оперен гала концерт на 19 юли, в който ще вземат участие както солистите на Русенската опера, така и гостуващите за двете опери певци. Верен на идеята да дава път на младите, Иван Кюркчиев е поканил и двама съвсем нови изпълнители. Това са Калоян Христов, който получи втора награда на IV международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ в Плевен през май месец тази година, и сопраното Ана-Мария Спатарис, която вече е направила дебюта си в Букурещката опера, както и Даниела Караиванова, Владислава Гарвалова, Борис Луков, Петър Костов. Тези три вечери ще дирижира Сунай Муратов.

Владимир Бошнаков ще дирижира оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, а ролята на Хаджи Генчо ще изпълни Николай Урумов.

Фестивалът ще завърши на 5 август с „Кармина Бурана“ на Карл Орф. Ще дирижира Емил Табаков, ще участват певците Даниела Караиванова, Александър Баранов и Венцеслав Анастасов.

Предвижда се при лошо време събитията да бъдат в Доходното здание.

На 17 септември с концерт на Русенската фолхармония под диригентството на Емил Табаков ще бъде открит Международният фестивал „Мартенските музикални дни“, които бяха отложени за пореден път. На 20 септември, отново в рамките на фестивала ще се състои премиерата на операта „Мефистофел“ на Ариго Бойто.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Още събития

Може би ще посетите
нд, Юни 23, 2024
Банско