Юли
30 събота

Орфически мистерии - с. Триград

сб, Юли 30, 2016 - сб, Юли 30, 2016
с. Триград, Девин

Описание

За поредна година девинското село Триград ще бъде домакин на празника „Орфически мистерии“. По традиция събитието събира в последния уикенд на месец юли в Триград стотици хора от всички краища на страната и от чужбина.

Празника се организира за първи път през 2003 г. и включва демонстрация на езически ритуали и обреди от различни епохи. Празничната програма включва ритуално посрещане на слънцето, танц на нестинари, чайна церемония с колективно пиене на мурсалски чай, жертвоприношение и ритуално белязване на челата с кръв от жертвено животно, а също и неповторимия ритуал – „прогонването на дявола“.

Езическите тържества се откриват в събота по обяд със стародавния обичай „Напяване на китки“ и народно веселие в центъра на селото. При залез слънце се представя обичая „Хващане на жив огън“, в който се горят магически билки. След това започва шествието от селото до пещерата „Дяволското гърло”, където се извършват ритуали с нестинарски танци и маскарадни игри, последвани от богата фолклорна програма. Зрелищен огнен спектакъл пресъздава легендата за Орфей и неговата любима Евридика.

Орфически-мистерии

OLYMPUS DIGITAL CAMERA4270f9ad41c007e2d07b8694a00661f8 fiery-show-e1437057602499

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати