Юли
31 Неделя

Панаир на солта - Бургас 2021

нд, Юли 31, 2022 -
Атанасовско езеро - Бургас, Бургас

Описание

Атанасовско езеро се включва в предстоящия бургаски Фестивален уикенд със специално събитие, което ще се проведе на 14 август, събота, от 17 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото – като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на събитието ще бъдат представени различните видове черноморска сол и пътя ѝ до нашата трапеза. Посетителите ще могат да си закупят от току-що събраното „бяло злато“, козметика с луга и черноморска лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта и сувенири, свързани с любимото езеро. Екипът на Българска Фондация Биоразнообразие ще демонстрира как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци. За малките гости ще има научни занимания, свързани със солеността на водата в различните басейни на лагуната, наблюдения на солните кристали и на солничното раче, както и арт работилница за рисуване със сол.

Поради големия интерес към Влакчето на солта, и тази година домакините от „Черноморски солници“ АД ще пуснат специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците – „симБиотично“, и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт в и около езерото. Линията ще работи от 17.00 до 19.00 часа и ще бъде безплатна за всички гости на Панаира.

Събитието ще бъде съчетано и с Рождения ден на поддържан резерват Атанасовско езеро – тази година се навършват 41 години от обявяването му, затова стопаните на резервата от Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас ще осигурят традиционната голяма торта за празника.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати