Януари
13 Неделя

"Пеене на пръстени", Етрополе

нд, Януари 13, 2019 - пн, Януари 14, 2019
площад "Зольовец", Етрополе, Етрополе

Описание

По традиция, всяка година на 13- ти и 14- ти януари, когато по стар стил се празнува Васильовден, в Община Етрополе се провежда старинният народен обичай „Пеене на пръстени”. Същността  на празника е в наричанията и пожеланията, които се правят в началото на годината.

Живата сила на традициите събира етрополци на емблематичния площад „Зольовец“ около легендарната чешма, за да присъстват на един прекрасен празник. . В първия ден – на Васильовден по стар стил се възпроизвежда ритуала „топене на пръстените“, в който се включват  момичетата и момчетата от читалището. След като преспят под босилек на следващия ден пръстените се наричат. Основна роля в празника имат жените от вокална група „Димана“, които изпълняват тематични песни и ръководят двата дни посветени на тази хубава традиция.

Обичаят ще бъде пресъздаден на площад „Зольовец” на 13.01.2019 г. /неделя/ от 16.00 часа и 14.01.2019 г. /понеделник/ от 11.00 часа. Организатор е Община Етрополе, с участието НЧ „Тодор Пеев-1871”, Исторически музей-гр. Етрополе и Духов оркестър – Етрополе.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати