Община Елена

Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“

2021Неопределена през
Април
площад „Христо Ботев" Елена (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще се проведе през април. Това е петото издание на фестивала. Продължение е на проект, спечелен през 2015 г. по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“. Този проект се случва в партньорство с Международната организация за демокрация и права на човека, Осло, Норвегия.

Фестивалът изгражда мост между традиция и модерност и е част от  Календара на културните събития в Община Елена  и България.

Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ Елена 2020 стимулира развитието на културното многообразие в община Елена. Фестивалът дава възможност за изява на съвременните изкуства в контекста на културната идентичност и културното наследство на региона. Събитието ще се съчетае с Европейските дни на художествените занаяти. Това е една инициатива на френския Институт по изкуства, реализираната у нас чрез РСО „Централна Стара планина“. Тази година, инициативата е под мотото: „Вдъхновени от материалите“.

Площад „Христо Ботев“ в града е мястото, където ще се случват нещата. На голямата модулна сцена ще тече пъстра програма с местни и гостуващи изпълнители. И понеже е Лазаровден, не може без възстановка на обичая, поднесен с характерните за Елена особености. Ще има работилница „Венче за Цветница“, в която всеки ще може да се подготви за другия голям църковен празник с върбов венец. Изобилието от емоции и пъстрота е гарантирано и от многобройните творчески ателиета, където ще има демонстрации на традиционни занаяти, както и от богатия базар от ръчно изработени сувенири.

Красивият балкански град, в рамките на един фестивален ден, ще се превърне в пъстра сцена. На тази сцена ще се срещнат културното наследство и съвременните изкуства. В двора на Даскалоливницата, първото класно училище, ще рисуват изтъкнати професионалисти, които ще дават безплатни уроци на малки и големи. На два от мостовете в центъра на Eлена ще бъдат изградени арт инсталации, а в парк Калето ще има запазена територия за любителите на графити. На централната улица в града, занаятчии ще изложат своите ръчно изработени изделия, като за присъстващите са предвидени работилници по грънчарство и дърворезба.

 

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!
Можете и да ни последвате във Facebook и Instagram!
Подобни събития
Разгледайте