Април
11 събота

Пети фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят 2020“, Елена

сб, Април 11, 2020 - сб, Април 11, 2020
площад „Христо Ботев" Елена, Елена

Описание

На 11 април 2020 година ще се проведе петото издание на фестивала на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ Елена 2020 – продължение на проект, спечелен през 2015 г. по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“, в партньорство с Международната организация за демокрация и права на човека, Осло, Норвегия.

Фестивалът изгражда мост между традиция и модерност и е част от  Календара на културните събития в Община Елена  и България.

Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ Елена 2020 стимулира развитието на културното многообразие в община Елена, като дава възможност за изява на съвременните изкуства в контекста на културната идентичност и културното наследство на региона. Събитието ще се съчетае с Европейските дни на художествените занаяти – една инициатива на френския Институт по изкуства, реализираната у нас чрез РСО „Централна Стара планина“, която тази година е под мотото: „Вдъхновени от материалите“.

Площад „Христо Ботев“ в града е мястото, където ще се случват нещата – на голямата модулна сцена ще тече пъстра програма с местни и гостуващи изпълнители. И понеже е Лазаровден, не може без възстановка на обичая, поднесен с характерните за Елена особености, ще има работилница „Венче за Цветница“, в която всеки ще може да се подготви за другия голям църковен празник с върбов венец. Изобилието от емоции и пъстрота е гарантирано и от многобройните творчески ателиета, където ще има демонстрации на традиционни занаяти, както и от богатия базар от ръчно изработени сувенири.

Красивият балкански град, в рамките на един фестивален ден, ще се превърне в пъстра сцена, на която ще се срещнат културното наследство и съвременните изкуства. В двора на Даскалоливницата, първото класно училище, ще рисуват изтъкнати професионалисти, които ще дават безплатни уроци на малки и големи. На два от мостовете в центъра на Eлена ще бъдат изградени арт инсталации, а в парк Калето ще има запазена територия за любителите на графити. На централната улица в града, занаятчии ще изложат своите ръчно изработени изделия, като за присъстващите са предвидени работилници по грънчарство и дърворезба.

Още събития

Може би ще посетите