Август
23 петък

Празник за здраве "Калуш", с. Хърлец

пт, Август 23, 2019 - пт, Август 23, 2019
площада на с. Хърлец, Козлодуй

Описание

С. Хърлец е известно със съхраняването на фолклора. На празника Свети Дух тук се провежда среща на калушарските дружини от Северозапада. „Калуша” е стар крайдунавски обред, който се помни и играе за здраве от поколения наред. Вярата на българския дух в народното лечителство утвърждават и нареждат калушарите до слънчевото целебно деяние, изобразено в символичния кръг на хорото. Този обред се играе на площада в центъра на селото през юни на Св. Дух от петък до петък САМО  през русалската седмица на разболели се деца, жени и мъже. Единствено калушарите можели да лекуват тази лоша болест, причинена от зъл дух “Калуш”, който бродел из полето, селата и горите. Разболявали се тези хора, които през русалската седмица не спазвали определените канони. “Калушарите” – това са нечетен брой от млади силни мъже ръководени от главатар, който се нарича “Ватата”. Те си имат строго определена премяна и реквизит. Всички са облечени еднакво с много красиви бели ризи, дълги до коляното, бродирани с маниста и дантела и хубаво избродирани бели гащи (панталони).Препасани са с черен пояс, избродиран с големи червени рози и поставена в запаската билка пелин. Тя е много важна за изцеляването на болния човек. На главите си имат черни калпаци, а в ръцете си държат дървени тояги. Специфично към облеклото са старите сандали, на които са закрепени т.нар. шпори, издаващи дрънкащ звук при ритмичната игра. Към реквизита им трябва да има гърне, тъкана черга, тъкана възглавница, глинена паница с лековита отвара и байрак за “Ватата” и тъкани кърпи за даряване след ритуала.

Жените, участващи в танцовия състав, са облечени с вълненик, бяла пошивана риза, бродирано елече, тъкана престилка, плетени шарени чорапи и тъкана бяла кърпа за глава, наречена “конч”. Играят се местни хора като: Бордеу, Ицу, Раца, Шумадия, Цъганяска, Чокърлану, Алунелу и др. Носиите са запазени от баби и прабаби и са уникални. Инструментите, с които се изпълняват танците са дудук, цигулка и тъпан.

Само в с. Хърлец се поддържа старата традиция. Следи има в с. Златия. Празникът се организира от читалище “Н. Вапцаров”.

 

 

Още събития

Може би ще посетите