Януари
19 Неделя

Празник „Камилата”, село Йоглав

нд, Януари 19, 2020 - нд, Януари 19, 2020
кметство на село Йоглав, Ловеч

Описание

Обичаят „Камила 2020“ се представя на 19 януари в центъра на селото пред кметството. Обичаят „Камила” в Йоглав датира от дълбока древност и се е запазил до наши дни, като се изпълнява през януари по Ивановден (по стар стил) от група самодейци към местното читалище „Пробуда – 1926 г.“ Това се знае от местни предания и разкази на хората от поколение на поколение.

Това е „игра”, принадлежаща към мъжките маскарадни игри и се осмисля като веселба за здраве и берекет. „Хиляда” войници /”оланкии”/ идват с една „камила” от далечната държава „Арабастан” да играят за здраве и берекет, за много деца, много имане във всеки дом. В групата има още баба, дядо, доктор, циганка, писар, свещеник, музиканти, които имат свои роли и реплики и заедно изпълняват една малка „театрална постановка” с много интересен  сюжет, предизвикваща весело настроение у зрителите, а у домакините – вяра, че добрите наричания и предсказания на играчите ще се сбъднат през новата година.

„Камилата“, придружена с „хиляда“ души войска, пристига от далечен „Арабастан“ и прави „малък театър“ на открито. Това е интересен хумористичен сюжет, веселба, „джумбиш”, който се изпълнява за здраве, щастие, берекет, много пари и много деца. Главна обредна фигура на групата е животното „камила”, изработена от селските ергени саморъчно от дърво и чул – дървена конструкция, с оформена глава, наподобяваща камила, покрита с черги и носена от двама души. Окичена е с хлопки за добитък. На гърба й е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”.

Зрелищното представление винаги привлича много участници, които се маскират и разиграват сценки на открито. Това е вид мъжка маскарадна игра с интересен сюжет и внушения, а посланието е за здраве и берекет през Новата година. Участват стари и млади, така повелява традицията.

Накрая на празника всички се събират с песни и танц на селския площад.  Организатор е настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в  с. Йоглав, което кани всички ценители на автентичния фолклор да присъстват.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати