Май
31 Неделя

Празник на балканските градове „Балканът пее и разказва”

нд, Май 31, 2020 -
Дряново, Дряново, Трявна, Гурково, Котел, Твърдица, Елена

Описание

В началото на юни в гр. Елена се провежда  традиционният празник на балканските градове  “Балканът пее и разказва”. Неговата цел е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност. През годините щафетата – кой да е домакин на  празника на балканските градове, се предава от град на град.  Домакинството със знамето на празника тази година бе предадено на Община Дряново, която на свой ред ще събере таланти от балканските градове през лятото на 2019 година.

Заедно с Трявна, Гурково, Котел, Твърдица и Елена, градът на Колю Фичето ревностно пази традициите, приобщава населението към непреходните ценности на българския дух, пази и обогатява фолклорното богатство на родината ни. Дряново неизменно участва в празниците на възрожденския дух „Балканът пее и разказва” още от началото през 1973 година до днес. Дряновци съхраняват песенното, приказното и танцовото творчество, откриват и развиват талантите на младите, поддържат жива приемствеността между поколенията и стимулират творчеството във всички възрасти.

Празникът започва с дефиле на участниците – самодейни колективи от градовете Котел, Дряново, Гурково, Трявна, Твърдица и домакините.

Всеки празник е значим и неповторим. Акцент в тазгодишното му издание бе дефилето на автентични народни носии от балканските градове – мъжка, дамска и детска. Много от елементите на тази хубост българска трудно са оцелели през годините. Похвално е, че днес младите могат да я извадят от старите ракли и да я покажат в цялата й прелест.

Паралелно с надиграванията и надпяванията, всички участници имат възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на специално  разположени щандове.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати