Юни
17 Пон

Празник на гърнетата - Фестивалът „Кулинарната академия на Добруджа“, Крушари

пн, Юни 17, 2019 - пн, Юни 17, 2019
местността Текето, с. Александрия, Община Крушари

Описание

Празникът на гърнетата ще се  проведе за  дванадесети път през юни в местността Текето край село Александрия, община Крушари. Фестивалът носи наименованието „Кулинарната академия на Добруджа“. Празникът на гърнетата е започнал в най-малкото крушарско село Зимница. Сега със съдействието на общината Празникът на гърнетата се превръща в емблема на община Крушари. На територията на Добруджа няма друго такова събиране на хора на гозби, фолклор, песни и танци ,което да придава такава уникалност на региона.

Целта на фестивала е да се покажат съхранени кулинарни ястия създадени от баби, прабаби и дядовци. Вкусовете изместени към модерната кухня да се завърнат в лоното на истинското домашно богатство. Де се завърне усещането от живата храна, която в по-голямата си част в миналото е била постна. Манджите са подготвени и поръсени с нашенски подправки, пресни от градините. Гарнирани от вина от месни сортове грозде. Мед и овче сирене произведени  в региона.

Празникът има конкурсен характер. Най-много си съперничат тестените изделия, които са свързани с добруджанския край. Показва се пиетета към хляба, краваите, погачите и всякакъв род тестени изделия. Тестват се варива, печива, готвени на жив огън, бавно,  а не с тенджери  под налягане. Те определено са забранени за този фестивал. Готвенето е в чувен, тиган сач и други старинни пособия.
Десетина читалища  участват в този празник на домашната кулинария. Очакват се  и гости от Румъния, които само са чували за вкусните добруджански гозби.

От миналото издание всяка гозба е придружена от рецепта – написана ръчно или напечатана. Конкурсът се провежда  в 13 категории. Сборник или кулинарна книга се подготвя от организаторите за всички събрани рецепти, за да не се изгубят във времето.

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София