Юни
17 четвъртък

Празник на гърнетата, с. Крушари

чт, Юни 17, 2021 - чт, Юни 17, 2021
местността Текето, с. Крушари, Община Крушари

Описание

Празник на гърнетата ще се проведе за тринадесети път през юни в местността Текето край село Крушари. Празникът на гърнетата е започнал в най-малкото крушарско село Зимница. Сега със съдействието на общината Празникът на гърнетата се превръща в емблема на община Крушари. На територията на Добруджа няма друго такова събиране на хора на гозби, фолклор, песни и танци ,което да придава такава уникалност на региона.

Целта на фестивала е да се покажат съхранени кулинарни ястия създадени от баби, прабаби и дядовци. Вкусовете изместени към модерната кухня да се завърнат в лоното на истинското домашно богатство. Де се завърне усещането от живата храна, която в по-голямата си част в миналото е била постна. Манджите са подготвени и поръсени с нашенски подправки, пресни от градините. Гарнирани от вина от месни сортове грозде. Мед и овче сирене произведени  в региона.

Празник на гърнетата има конкурсен характер. Най-много си съперничат тестените изделия, които са свързани с добруджанския край. Показва се пиетета към хляба, краваите, погачите и всякакъв род тестени изделия. Тестват се варива, печива, готвени на жив огън, бавно,  а не с тенджери  под налягане. Те определено са забранени за този фестивал. Готвенето е в чувен, тиган сач и други старинни пособия.
Десетина читалища  участват в този празник на домашната кулинария. Очакват се  и гости от Румъния, които само са чували за вкусните добруджански гозби.

От миналото издание всяка гозба е придружена от рецепта – написана ръчно или напечатана. Конкурсът се провежда  в 13 категории. Сборник или кулинарна книга се подготвя от организаторите за всички събрани рецепти, за да не се изгубят във времето.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София