Юни
18 събота

Празник на гърнетата - с. Телериг

сб, Юни 18, 2016 - сб, Юни 18, 2016
с. Телериг, Крушари

Описание

Осмото издание на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа, ще се проведе днес от 10 до 12 часа в село Телериг. Тази година пространство на майсторите-кулинари ще бъде предоставено на мегдана на селото, а своеобразен домакин на празника ще е  читалище „Стефан Караджа – 1936”, което празнува своя  80-годишния юбилей.

На Празника на гърнетата жители на община Крушари и областта ще представят разнообразни ястия, приготвени по стари автентични рецепти, както и старо вино от подбрани местни сортове, а гостите ще се насладят, както на кулинарните изкушения, така и на добруджанския фолклор.

Празникът на гърнетата има конкурсен характер. Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия-чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници. Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на  автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.

След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени за продажба на гостите на Празника. Народно читалище, представило се с най-много на брой и оригинални вкусотии, ще бъде отличено с парична награда.

Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие –  чорба, салата, сладкиши, тестени продукти, печива, като задължителното условие, приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с писмено представяне на рецептата, по която е приготвено.

На конкурса „Бучни пръчка, пий вино” майстори-винари могат да представят своята продукция – вино и ракия, като предложените напитки трябва да бъдат произведени само от местни добруджански сортове.

 

praznik-na-gyrnetata-v-s-telerig-video-_2609 photo_verybig_14563211239724_721122324568487_1691990086_n-500x332

Още събития

Може би ще посетите