Септември
24 събота

Празник на домашните сирена, с. Черни вит, 24 септември 2022

сб, Септември 24, 2022 - сб, Септември 24, 2022
с. Черни вит, Тетевен

Описание

На 24 септември 2022 г. се провежда за втори път. Организатори на празника са Община Тетевен, Кметство – с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене

.     

Основната цел на събитието е да се издирят и запазят традиционни сирена, които са застрашени от изчезване.

На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино и българска сол. Организаторите са подготвили интересни демонстрации на направа на сирена и запознаване с млечнокисели бактерии в дивата мая за хляб. Ще се проведат и демонстрации на различни екологични практики.

     

Освен основната програма, по време на събитието, се провежда и семинарна част, в която се представят интересни теми, сред които: Продажба на домашно приготвени храни, Защитено наименование за произход Странджански манов мед, Потенциал на местните сортове грозде, Приложението на овчата вълна в земеделието, Метагеномни изследвания на зелено сирене и крокмач.

Събитието събира хора от цялата страна, предоставяйки им уникалната възможност да се докоснат до сирена, които не са на пазара, но съхраняват онзи дух от миналото и като жив огън го предават от поколение на поколение.

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София