ПРАЗНИК НА ДОМАШНИТЕ СИРЕНА

202201Съб
/10
31Пон
/10
с. Черни вит

На 9 октомври 2021 г. се провежда за първи път. Организатори на празника са Община Тетевен, Кметство – с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене

.     

Д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен определя събитието като възможност за привличане на вниманието на повече хора, които да посетя нашия прекрасен край и обещава, че и занапред ще продължи търсенето на хора, занимаващи се с местен поминък, съхранили в домашни условия автентични рецепти от миналото. Всичко това ще позволи предлагането на един специален туристически продукт.

Според г-н Георги Събев – зам.-министър на земеделието, Празникът на домашните сирена доказва, че българинът търси местното, уникалното и специфичното.

По време на празника се излагат различни видове сирена, вино, мед и всичко, което има отношение към сиренето. На всеки щанд се представят уникални продукти – собствено производство. Посетителите имат възможност да дегустират изложените ястия и напитки.

     

Освен основната програма, по време на събитието, се провежда и семинарна част, в която се представят интересни теми, сред които: Продажба на домашно приготвени храни, Защитено наименование за произход Странджански манов мед, Потенциал на местните сортове грозде, Приложението на овчата вълна в земеделието, Метагеномни изследвания на зелено сирене и крокмач.

Събитието събира хора от цялата страна, предоставяйки им уникалната възможност да се докоснат до сирена, които не са на пазара, но съхраняват онзи дух от миналото и като жив огън го предават от поколение на поколение.

Информация за датите на провеждане на изброените събития през 2022 г. може да се получи от:

  • ТИЦ – Тетевен – 0882 43 10 58; 0888 90 66 40; Е-mail: tic@teteven.bg,
  • официалния сайт на Община Тетевен – teteven.bg
Подобни събития
Разгледайте