Община Елена и Местен съвет по туризъм

Празник на Еленския бут, Елена

2020Неопределена през
Ноември
центъра на Елена (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

За девета поредна година в гр. Елена ще се проведе Празник на Еленския Бут в средата на воември.
В рамките на събитието ще бъде песъздадена по стара еленска традиция, в която участват само мъже – пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

Празникът на еленския бут обикновено се провежда всяка последна събота на месец октомври, но идеята е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден.

Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

Празникът се организира от Община Елена и Местен съвет по туризъм.

Подобни събития
Разгледайте