Октомври
31 събота

Празник на Еленския бут - Елена/ ОТМЕНЕН

сб, Октомври 31, 2020 - сб, Октомври 31, 2020
центъра на Елена, Елена

Описание

Общината и местният оперативен щаб за борба с коронавируса са взели съвместно решение срещу организирането на празника в град Елена.

Поредният традиционен празник у нас ще се наложи да бъде отменен тази година, след като пандемията отказва да утихне в навечерието на есенно-зимния празничен цикъл. Празникът на еленския бут в град Елена тази година отпада, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Градската управа и Общинският оперативен щаб за борба с коронавирус са взели съвместно решение срещу празника.

Като разумни и отговорни хора сме длъжни да помислим преди всичко за здравето и живота, както на жителите на общината, така и на гостите на нашия град“, каза кметът Дилян Млъзев.

Празникът на еленския бут традиционно събира много хора на малко пространство, което е против приетите противоепидемични мерки по време на извънредната епидемична обстановка.

За девета поредна година в гр. Елена ще се проведе Празник на Еленския Бут в средата на воември.
В рамките на събитието ще бъде песъздадена по стара еленска традиция, в която участват само мъже – пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

Празникът на еленския бут обикновено се провежда всяка последна събота на месец октомври, но идеята е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден.

Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

Празникът се организира от Община Елена и Местен съвет по туризъм.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София