Ноември
15 петък

Празник на Еленския бут, Елена

пт, Ноември 15, 2019 - нд, Ноември 17, 2019
центъра на Елена, Елена

Описание

За осма поредна година в гр. Елена ще се проведе Празник на Еленския Бут /15 – 17.11.2019 г/
В рамките на събитието ще бъде песъздадена по стара еленска традиция, в която участват само мъже – пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

Празникът на еленския бут обикновено се провежда всяка последна събота на месец октомври. Предстои да се проведе за осми път, като идеята е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден.

Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна, се казва в сайта на туристическия борд на града. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже.

Празникът се организира от Община Елена и Местен съвет по туризъм.

В рамките на събитието ще бъде пресъздадена по стара еленска традиция, в която участват само мъже – пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на Еленския бут, също така ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София