Април
30 събота

Празник на златоградското чеверме и надсвирване

сб, Април 30, 2022 -
Златоград, Златоград

Описание

Златоград е място на кръстопът, където се събират традициите, историята и песента. На 6 май в Златоград се провежда Празник на златоградското чеверме. Изпълнен с емоции, усмивки, добро настроение и доза вълшебство. Градът на Делю, се превръща в сцена на българския фолклор, а високите борове на Родопа планина се огласиха от звуците на въздействащите гайди и аромат на вкусно чеверме.

Този празник се организира за да се популяризират кулинарните особености на традиционната златоградска кухня и най-вече да се покаже майсторлъка на вкусното чеверме. Тайната за неговата направа могат да разкрият единствено златоградските майстори. Местните жители и гостите на града наблюдават целия процес на печеното чеверме и магията се случва пред очите им. Интерес предизвика и декора, който пресъздава автентична родопска атмосфера със съдове и предмети, които са съхранили в себе си следите на някогашните обитатели по нашите земи.

Красивите златоградски моми, облечени с традиционни за региона носии, допълват картината и радват присъстващите със слънчевите си усмивки. Акцент в празника е атрактивно подредената маса с апетитни златоградски ястия. С гордост и вълнение домакините приканват присъстващите да дегустират вкусовите качества на приготвените гозби. Тайната на златоградските ястия, е че те се приготвят с много любов, под съпровода на уникалната родопска песен. За хубавата златоградска храна са необходими само две неща: приятна обстановка и руйно вино.

За доброто настроение се грижат местни и гостуващи фолклорни състави, огласящи площада с народни песни, на фона на които се извиваха кръшни народни хора.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София