Октомври
19 събота

Празник на картофа, Клисура

сб, Октомври 19, 2019 - сб, Октомври 19, 2019
пл. "20 април 1876 г", Клисура, Клисура

Описание

В балканското градче, в Червенаковата къща, се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Жителите на Клисура изтъкват, че именно в техния град се раждат най-сладките картофи, затова те са на особен почит в града. Първата музейна сбирка на картофи е от 1986 г. в Червенаковата къща, когато се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най- красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

Традиционно през октомври се провежда Празника. Предстои да се състои 33-тото издание на фестивала, който включва различни изложби, бирен фест, концерт. С нетърпение се очакват: “Детска есенна фантазия”; “Кулинарните специалитети на есента”, “Природни феномени от земеделските стопанства”, базара на земеделски продукти и народното веселие.

По време на празника картофопроизводители от цялата страна показват продукцията си. Клисурци не пропускат да изтъкнат, че при тях се раждат най-сладките картофи, които си съперничат с най-известните родопски сортове. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София