Октомври
26 петък

Празник на картофа - Клисура 2018

пт, Октомври 26, 2018 - пт, Октомври 26, 2018
гр. Клисура, Карлово

Описание

В балканското градче се намира единственият по рода си в България и на полуострова Музей на картофа, затова честванията тук вече са традиционни. Тази година е 32-рото издание и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура ще има и надпревара за най-голям, най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Следва прерязване на лентите на изложбите, в които ще участват картофопроизводители от цялата страна. Тържествата ще продължат с голям концерт и всенародно веселие на пл. „20 април 1876г“. Клисурци не пропускат да изтъкнат, че тук се раждат най – сладките картофи, които могат да съперничат на най – известните родопски сортове. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града.

През 1986 г. в Червенаковата къща се създава уникална музейна сбирка, в която най – голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най – красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и много други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София