Ноември
16 петък

Празник на картофа - Самоков 2018

пт, Ноември 16, 2018 - нд, Ноември 18, 2018
площад "Захари Зограф" Самоков, Самоков

Описание

Традиционното „кафяво злато”, което е и своеобразен символ на Самоков и района с вкуса и качеството си, има свой фестивал в Самоков. Празникът съвпада и с финала на кампанията за прибиране на картофите.
Предвижда се организиране на конференция на картофопроизводителите. Ще бъде уредена кулинарна изложба. Ще се изнесе и фолклорна програма.

Интересен факт е, че картофът, който днес присъства на почти всяка една трапеза, до 1835 година не е бил познат в страната ни. Заслугата за внасянето на картофите в Самоков е на Димитър Смрикаров. Получил за времето си добро образование, владеещ няколко чужди езика, но без специална подготовка в областта на селскостопанската наука, Смрикаров решава по блестящ начин проблемите по възраждането на една непозната селскостопанска култура. Той не само пренася картофите от Гърция и Сърбия в Самоков, но дава напътствия за отглеждането им. Той нарича картофа „барбою”, термин, който се използва често в селата от околността. Благодарение на находчивостта на този смел тогава 25-годишен младеж, днес Самоков е станал нарицателно за най-вкусният и качествен картоф!

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София