Септември
30 сряда

Празник на картофите - Велинград

ср, Септември 30, 2020 -
Велинград, Велинград

Описание

Около Димитровден, когато настъпва края на селскостопанския сезон, във Велинград от десетилетие се организира празник на картофите, които са характерни за гозбите в региона, особено през зимата. Със стотина килограма дарени картофи учениците от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” приготвят множество ястия, с които гощават многобройните гости на празника.

Днес картофите са най-разпространената и отглеждана кореноплодна култура в света. Картофите са донесени през XVI в. в Испания и първоначално са отглеждани като медицински продукт, смятани са за нечисти и нехристиянски растения и чак след 150 години е започнало отглеждането им като основна земеделска култура. Картофите станали популярни в Европа благодарение на френската кралица Мария Антоанета, която използвала цветовете им за украса към балния си тоалет, а в Нова Зеландия капитан Кук засадил първите картофи, за да откаже местното население от канибализма.
Най-притегателна точка за всички е голямата трапеза, отрупана с всевъзможни лакомства от картофи – като се започне с познатата крем-супа и се стигне до екзотичен десерт като карамелизирани картофи с масло и портокалова кора. Направените от бъдещите кулинари 33 ястия задоволиха всякакви вкусове: за любителите на традиционната кухня имаше пататник, картофи със сирене и кренвирши или картофени кюфтета, търсещите нови вкусове ги откриха в картофената салата с босилек или пълнените картофи с чедър и пилешко, а всички с удоволствие похапнаха баница с картофи и топли пърленки с различни добавки от картофените вкусотии.

Още събития

Може би ще посетите
ср, Май 01, 2024
Долината на р. Струма