Октомври
05 петък

Празник на картофите - Велинград

пт, Октомври 05, 2018 - нд, Октомври 07, 2018
Велинград, Велинград

Описание

Около Димитровден настъпва края на селскостопанския сезон и във Велинград повече от десетилетие се  организира празник на картофите – зеленчук, който е основен за този край и присъства в почти всяко ястие, особено през зимата. Със стотина килограма дарени картофи учениците от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” приготвят множество ястия, с които гощават  многобройните гости на празника.

Днес картофите са най-разпространената и най-отглеждана кореноплодна култура в света. Картофите са донесени през XVI в. в Испания и първоначално са отглеждани като медицински продукт, смятани са за нечисти и нехристиянски растения и чак след 150 години е започнало отглеждането им като основна земеделска култура. Картофите станали популярни в Европа благодарение на френската кралица Мария Антоанета, която използвала цветовете им за украса към балния си тоалет, а в Нова Зеландия капитан Кук засадил първите картофи, за да откаже местното население от канибализма.
Най-притегателна точка за всички е голямата трапеза, отрупана с всевъзможни лакомства от картофи – като се започне с познатата крем-супа и се стигне до екзотичен десерт като карамелизирани картофи с масло и портокалова кора. Направените от бъдещите кулинари 33 ястия задоволиха всякакви вкусове: за любителите на традиционната кухня имаше пататник, картофи със сирене и кренвирши или картофени кюфтета, търсещите нови вкусове ги откриха в картофената салата с босилек или пълнените картофи с чедър и пилешко, а всички с удоволствие похапнаха баница с картофи и топли пърленки с различни добавки от картофените вкусотии.

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София