Юни
24 петък

Празник на кафето в Златоград

пт, Юни 24, 2016 - сб, Юни 25, 2016
Златоград, Златоград

Описание

Празник на кафето ще се проведе в Етнографския комплекс в Златоград на 24 и 25 юни. Идеята е да се представи типичното за родопския град „въртяно” кафе на пясък, което е и една от туристическите атракции в населеното място. Старият град на Златоград ще се превърне в празничните дни в едно голямо кафене, представяйки демонстрации на стари и модерни технологии на обработка и приготвяне на кафе. От музейни сбирки ще се извадят ръчни кафемелачки на над 200 г. , както и каменни котели. Експонатите ще се използват за възстановки, представящи целия процес на обработка, мелене и приготвяне на горчивата напитка.

„Въртяното” златоградско кафе се вари върху горещ пясък, след което се сервира с ритуално движение на подноса. При въртенето на чашите в кръг вертикално не пада и капка от дъхавата течност, а според майсторите завъртането е част от тайната рецепта на специфичния вкус на златоградското кафе, корените и техниката на приготвяне, на което произлизат от Сирия.

В празничната програма са включени демонстрации и дегустация на различни видове кафе – турско, „въртяно” златоградско, шварц, еспресо и др. По време на празника на горчивата течност, жителите на града и туристите ще имат възможността да вземат участие и в състезание за рисунка върху кафе, а по-суеверните от тях ще могат да надникнат в бъдещето си, гадаейки по утайката на дъното на чашата си.

 

                                                                Програма

24.06.2016 г. (петък), 20:00 часа Ресторант „Александър“

  • Представяне на основния спонсор на празника и дегустация на кафе „Бианчи“
  • Празнична вечер със специалното участие на солиста на група „Сигнал“ – Йордан Караджов

25.06.2016 г. (събота), 10:00 часа Етнографски комплекс

  • Демонстрация на автентичната Златоградска технология за обработка и приготвяне на кафе;
  • Представяне на основните технологии за приготвяне на кафе;
  • Провеждане на състезание за Лате арт (рисуване върху кафе);
  • Сутрешна забава (матине) с „въртяно“ кафе и участието на гост-музиканти.

2111106486 649565-1_1004

OLYMPUS DIGITAL CAMERADSC_50373aa62394e10

DSC01621

Още събития

Може би ще посетите