Февруари
01 събота

Празник на качамака, с. Шумнатица

сб, Февруари 01, 2020 - сб, Февруари 01, 2020
воденицата, с. Шумнатица , Кирково

Описание

На Празника на качамака всеки може да опита от местния деликатес и да се повесели. Празникът се провежда за втори път в кирковското село Шумнатица. Организатор е общинската администрация. Гостите ще наблюдават  демонстрация на мелене на царевица в автентичната воденица, както и приготвяне на качамак по оригинална местна рецепта.

В музикално-развлекателната програма участват фолклорни групи и танцови състави от региона. За всички желаещи да присъстват на празника и да опитат от вкусния шумнатински качамак общината осигурява на деня на празника транспорт от Кирково до Шумнатица.

В основата на празника е възстановената през 2016 г.от  община Кирково стара воденица в центъра на Шумнатица, като всичко бе запазено в автентичен вид. Воденицата в Шумнатица е единствената в общината,  съхранена в цялостния й вид. Има и други воденици, но те са разрушени или полуразрушени и трудно могат  да се възстановят.  Воденицата в Шумнатица е атракция за гостите. Посещава се от наши и от чужди туристи. На метри от нея се намира стар каменен мост, известен сред местните хора като римски.

Желанието е Празник на качамака в Шумнатица да стане традиционен. Целта е да се популяризира селото, да се привлекат повече туристи. Воденицата ще бъде включена в туристическите маршрути в общината. Освен това ще се използва от местните хора за мелене на брашно.

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София