Февруари
28 Неделя

Празник на мартеницата в Търговище

нд, Февруари 28, 2021 - пн, Март 01, 2021
центъра на Търговище, Търговище

Описание

Най-българският празник, свързващ българите от цял свят с традициите. Празник на мартеницата в Търговище ще се състои навръх Баба Марта в центъра на града.

Фестивалът на мартеницата поради Covid-19 се провежда на няколко етапа в антиепидемична среда. Началото поставиха възпитаниците на Център за специална образователна подкрепа с директор Йорданка Маринкова. Прекрасни мартеници и рисунки изготвят учениците от ЦСОП, благодарение на високо квалифицираните творци-педагози Иван Иванов, Таньо Даскалов и Радка Йорданова. Те са и първите участници на конкурса за детска рисунка „Нарисувай Баба Марта“. От най-красивите детски творби ще бъдат отпечатани картички – едно красиво послание за здраве.

Инициативата с детския център стартира миналата година по идея на Ивайло Христов – „Блян“ ЕООД, който работи в сферата на пожарната безопасност, но от 21 години Ивайло изработва мартеници, като пренася арт импровизацията във възраждането на българските традиции, свързани с Баба Марта.

За първи път миналата година той направи Къщичката на Пижо и Пенда, която тази година ще е в центъра на града. Разхубавена и изрисувана от ученици от 2-ро СУ „Проф. Никола Маринов“. „Самият аз съм завършил това училище – профил „Изкуство“ с пиано, и желая творчеството, благотворителността и красотата да са водещи, още повече след тази тежка пандемична обстановка. Иска ми се да помагам на другите чрез изкуството, боли ме, че човечността и българщината сякаш закърняха напоследък“, споделя инициаторът на инициативата, който потърси за съдействие Националния арт и фолклорен център „Нестия“, които навръх 1 март пред къщичката на Пижо и Пенда ще направят богата фолклорна програма, възстановки на празника и ще приканят жителите на Търговище на Първото антипандемично хоро-мартеница.

Традиционният базар за продажба на мартеници по повод „Празник на мартеницата в Търговище“ ще бъде от 15 февруари до 2 март.

Още събития

Може би ще посетите