Пето основно училище „Христо Ботев”, гр. Кюстендил и Регионално Сдружение за Реформа и Развитие „Роден край”

Празник на пеперудите – с. Полска Скакавица

2021Неопределена през
Юли
Село Полска Скакавица (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Празникът на пеперудите в с. Полска Скакавица, община Кюстендил, включва в себе си „Карнавал на пеперудите” – конкурс за най-атрактивен костюм на пеперуда и занимателни игри. Предвидени са карнавални атракции – пеперудено дефиле и конкурс за най-атрактивен костюм на пеперуда, викторина с въпроси за пеперудите, спортни игри, разходка по екопътеката край водопада.

Идеята на събитието е да се популяризира един от най-красивите природни феномени по река Струма – Полскоскакавишкият водопад е уникално място и с броя на видовете пеперуди, които пърхат край него. Височината на водопада е около 50 метра, с което се нарежда на трето място в България.

Цялостната идея на събитието е стремеж към осъзнаване ценността на това, което предлага богатата ни природа и как да се научим да я пазим и да се грижим за нея.

В землището на селото се намира Полскоскакавишкия водопад, който е трети по големина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразие. В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди.

 

 

 

Подобни събития
Разгледайте