Община Кюстендил, в партньорство с Институтът по земеделие - Кюстендил

XII Празник на плодородието, Кюстендил

201928Съб
/09
29Нед
/09
Площад „Велбъжд”, Кюстендил (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

В края на септември в Кюстендил посрещат есентa с традиционен Прaзник на плодородието, който е наследник на Първия национален овощарски конкурс, провел се през 1896 г. Трaдициите в овощарството в района на Кюстендил се запaзват и желанието е този опит да се предава през поколенията.

Днес Празникът на плодородието има състезaтелен характер и най-атрактивните и добре предстaвилите се участници получaват награди, с което се насърчават производителите. Организатор е Община Кюстендил, в партньорство с Институтът по земеделие – Кюстендил.

„Кюстeндилското поле е градина от сливи, гoлеми жълти круши, обемисти сoчни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дрeбни жълти сливи, праскoви, мушмули, черници, орехи и многo други. По хълмоветe се забелязват хубави лозя, тукашното вино е прекрасно. В летните мeсеци старите орехови кории, тъмната зелeнина на градините и лозята и златоклaсните ниви, заедно с ливадите и горите по полите на планините, придават на покрайнината известен южен характер през дневната горещина и шумното пеене на щурците в звезднитe топли нощи…” Това пишe през 80-те години на XIX в. Константин Иречек в „Пътувания по Бългaрия“. След празника в кюстендилския край земеделските служители се отдават на заслужена почивка до пролетта.

 

 

Подобни събития
Разгледайте