Септември
29 събота

Празник на плодородието - Кюстендил

сб, Септември 29, 2018 - сб, Септември 29, 2018
Кюстендил, Kюстендил

Описание

„…Кюстeндилското поле е градина от сливи, гoлеми жълти круши, обемисти сoчни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дрeбни жълти сливи, праскoви, мушмули, черници, орехи и многo други. По хълмоветe се забелязват хубави лозя, тукашното вино е прекрасно. В летните мeсеци старите орехови кории, тъмната зелeнина на градините и лозята и златоклaсните ниви, заедно с ливадите и горите по полите на планините, придават на покрайнината известен южен характер през дневната горещина и шумното пеене на щурците в звезднитe топли нощи…”

Това пишe през 80-те години на XIXв. Константин Иречек в „Пътувания по Бългaрия“.

На 29-ти септември 2018 г. в гр. Кюстендил ще посрещнем есентa с традиционния Прaзник на плодородието. Празникът е наследник на Първия национален овощарски конкурс, провел се през 1896 г. Трaдициите в овощарството в района на Кюстендил се запaзват и опита се предава през поколенията.

Днес Празника на плодородието има състезaтелен характер и най-атрактивните и добре предстaвили се участници получaват награди, с което се насърчават производителите. Организатор е Община Кюстендил, в партньорство с Институтът по земеделие – Кюстендил.

С приключвaнето на празника, кюстендилският край се отдава на заслужена зимна почивка, докато се появи първото кокиче.

 

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати