Август
07 събота

Празник на пъпеша - Българево

сб, Август 07, 2021
Българево, Каварна

Описание

За десети пореден път село Българево ще бъде домакин на традиционния вече Празник на пъпеша. На сладкия празник стопаните в Българево демонстрират сладка и други десерти от плода. По-сръчните показват как се прави карвинг, а децата рисуват върху пъпеши. За многобройните участници и публика организаторите подготвят богата фолклорна програма.
Неслучайно село Българево е домакин на Празника на пъпеша. Районът е известен с изключителните качества на пъпешите, които се отглеждат там. По пазарите в Североизточна България най-добрата препоръка към купувачите е предлаганите пъпеши да са от Българево. Пъпешът е местен поминък на много хора.

На Празника на пъпеша в каварненското село Българево надпреварата за рекордьора ще започне сред плодове, тежки поне по пет килограма. Юбилейното издание на кулинарния празник ще събере градинарите на 7 август, регионът е известен в цялата страна с най-сладката пъпешова реколта, отгледана на чернозем и с много слънчева топлина.

На празника ще бъде премерен не само най-тежкият пъпеш, но след дегустация ще бъде определен и най-сладкият. Жените в селото ще покажат в изложба как най-красиво може да бъде изрязан пъпеш, колко са вкусни рачелът и сладкото от плода. В съпътстващата програма на празника танцовият ансамбъл „Бизоне“ и групата за автентичен фолклор в Българево ще забавляват стопаните.

По време на празник на пъпеша производители и майстори демонстрират карвинг и кулинарни произведения от сладкия плод, организира се надпревара за най-голям и най-сладък пъпеш, атрактивен конкурс „Мисис и Мистър пъпеш“.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от селото край морето, заради чудесните им вкусови качества и аромат. По пътя за легендарната Калиакра, всеки има възможност да спре и закупи вкусните пъпеши и дини в селото.

На празника се определя победител в конкурса „Най-голям пъпеш“, избират се най-млад и най-възрастен производител. Освен музика и настроение, гостите на празника могат да превърнат вкусните българевски пъпеши в произведения на арт и кулинарното изкуство.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

Можете и да ни последвате във Facebook , Instagram и Twitter

Още събития

Може би ще посетите