Община Каварна, кметството, читалище “Народен Будител-1940”

Празник на пъпеша, село Българево

2020Неопределена през
Август
площада на Българево (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

За девети пореден път село Българево ще бъде домакин на традиционния вече Празник на пъпеша. На сладкия празник стопаните в Българево демонстрират сладка и други десерти от плода. По-сръчните показват как се прави карвинг, а децата рисуват върху пъпеши. За многобройните участници и публика организаторите подготвят богата фолклорна програма.
Неслучайно село Българево е домакин на Празника на пъпеша. Районът е известен с изключителните качества на пъпешите, които се отглеждат там. По пазарите в Североизточна България най-добрата препоръка към купувачите е предлаганите пъпеши да са от Българево. Пъпешът е местен поминък на много хора.

На Празника на пъпеша в каварненското село Българево надпреварата за рекордьора ще започне сред плодове, тежки поне по пет килограма. Деветото издание на кулинарния празник ще събере градинарите на 3 август, регионът е известен в цялата страна с най-сладката пъпешова реколта, отгледана на чернозем и с много слънчева топлина. Ако стопани от други райони в България искат да претеглят на празника отгледани от тях пъпеши-гиганти, няма да бъдат върнати, уверява кметът на Българево.

На празника ще бъде премерен не само най-тежкият пъпеш, но след дегустация ще бъде определен и най-сладкият. Жените в селото ще покажат в изложба как най-красиво може да бъде изрязан пъпеш, колко са вкусни рачелът и сладкото от плода. В съпътстващата програма на празника танцовият ансамбъл „Бизоне“ и групата за автентичен фолклор в Българево ще забавляват стопаните.

По време на празник на пъпеша производители и майстори демонстрират карвинг и кулинарни произведения от сладкия плод, организира се надпревара за най-голям и най-сладък пъпеш, атрактивен конкурс „Мисис и Мистър пъпеш“.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от селото край морето, заради чудесните им вкусови качества и аромат. По пътя за легендарната Калиакра, всеки има възможност да спре и закупи вкусните пъпеши и дини в селото.

На празника се определя победител в конкурса „Най-голям пъпеш“, избират се най-млад и най-възрастен производител. Освен музика и настроение, гостите на празника могат да превърнат вкусните българевски пъпеши в произведения на арт и кулинарното изкуство.

Подобни събития
Разгледайте