Септември
14 събота

Празник на реселешкия воден лук - с. Реселец

сб, Септември 14, 2019 - сб, Септември 14, 2019
с. Реселец, Червен бряг

Описание

Празникът на реселешкия воден лук събира за десета юбилейна година производители и любители на популярния зеленчук. От него обаче не текат сълзи, вкусът му не е лютив, а местните казват, че е толкова сладък, че може да се яде като ябълка. Заради специфичните вкусови качества те наричат водния лук и „реселешко сирене“.

Реселешкият воден лук е един от най-хубавите и известни сортове у нас. Възникнал е и се отглежда само в с. Реселец, на 6 километра от центъра на община Червен бряг, област Плевен. Хората го произвеждат от незапомнени времена.

Районът се намира в североизточната част на Западния Предбалкан и представлява средище на скални феномени, които са резултат от ерозионната дейност на дъждовете и специфичната напуканост на варовици. Качеството и характерният вкус на реселешкия лук се определят от обилното поливане с вода от местните реки Ръчене и Белилката. Поради близостта на известния Карлуковски карст вероятно водата за поливане е силно алкална. Може да се предположи, че това оказва влияние върху вкусовите качества на лука. Водата от р. Ръчене се отвежда в специален канал, затова някои наричат селото Малката Венеция. Лукът се полива всеки ден, до август е обран, плете се в плитове и трае до декември-януари.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София