Май
31 Пон

Празник на розата и минералната вода, Павел баня

пн, Май 31, 2021 -
Павел баня, Павел баня

Описание

Празникът се организира ежегодно в рамките на 4 дни в края на втората седмица от м. юни от община Павел баня под патронажа на кмета на общината. В него са включени изложба на местни творци, базар на художествени занаяти и продукти свързани с розата и розовото масло, фолклорен фестивал с международно участие, спортен празник с откриване на Плувно лято и избор на „Цар на минералната вода“ и др. Всичко това е съпроводено с множество детски атракциони, люлки и базар, които придават допълнителен колорит на целия празник. Всяко населено място от общината представя своите традиции, обичаи и характерни за него ястия на импровизираните „Селски дворове“.

Изборът на „Царица Роза – Павел баня“ преминава под формата на грандиозен спектакъл с участието на известни изпълнители и танцови формации. В рамките  на Празника се представят ритуал “Розобер” и Розоварене по традиционни и съвременни методи. Залп от Черешово топче обявява грандиозно шествие на всички участници в Празника заедно със всички Кукерски  състави от общината, които преминават по улиците на града.Всички те се събират на площада в центъра на града сред хиляди зрители и представят своите обичаи.

На територията на общината Павел баня има над 10 действащи розоварни и над 6 000 дка розови насаждения. Силно развитият балнеоложки туризъм и добрите условия за развитие на културен, екологичен и селски туризъм е другото природно богатство на града . Комбинацията на тези фактори провокира създаването на първия Празник на розата и минералната вода в Павел баня през 2005 г., когато бе възродена стара традиция – Националният Празник на розата. Той е проведен през 1966 г. за първи път именно в Павел баня.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София