Октомври
15 четвъртък

Празник на тиквата

чт, Октомври 15, 2015 - нд, Октомври 18, 2015
площад „Свобода” пред Община Севлиево, Дом на културата „Мара Белчева” , Севлиево

Описание

„Фестивалът на тиквата“ се провежда от 15 до 18 октомври. Първият „тиквен фестивал“ се провежда през 2006 г. и става традиционен за града. Севлиево е известен с производството си на тикви и шеговито е наричан от местното население Тиквенбург. Ежегодно в Севлиево се провежда празник на тиквата – кулинарен фестивал на местни традиционни гозби, деликатеси и занаяти, сътворени в столицата на тиквата – Севлиево.

На площада пред Дома на културата се провеждат различни конкурси за атрактивни тикви, на които местни производители участват със своята продукция. Има съревнования за най-тежка тиква, най-дълга тиква, най-малка тиква, тиква с най-нестандартна форма, най-красиво декорирана тиква и т.н.

Друго събитие по време на фестивала е кулинарната изложба „Тиквени изкушения“, където се представят различни специалитети от тиква –  пълнена тиква с месо, печени тиквени лодки с кайма, десерти от тиква, и др. В традиция се е превърнал най-големият тиквеник. – дълъг над 200 метра.

В празника участват и децата, които изнасят поетичен рецитал със стихотворения и песни, посветени на тиквата, участват в конкурсни изложби със свои експонати. Подрежда се изложба на детски рисунки и се провежда весел карнавал.

sevlievo1 sevlievo3 sevlievo sevlievo6 sevlievo5

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София