НЧ "Съгласие - 2014" и Община Елена

Празник на „Шарената черга, народния бит и старите знаяти“ – с. Блъсковци

2021Неопределена през
Юли
Пред общината на с. Блъсковци (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

В малкото селце Блъсковци, община Елена, ежегодно се провежда Празник на шарената черга, старите занаяти и народния бит . Идеята е да се преоткрият, съхранят и предадат българските традиции. Празникът въплъщава в себе си пъстротата на  селския бит и култура.  Елате, вижте и участвайте в сбирка на традиционни местни тъкани черги, кърпи, престилки и други предмети от раклата на баба; занаятчийски работилници със сръчни майстори и майсторици; български народни песни и танци.

Ще бъдат изградени занаятчийски работилнички за изработка на сувенири от дърво – лъжици и вретена, дърворезба, тъкане, кошничарство. Празничната програма предвижда скара, бира и сладки раздумки.

Организаторите обещават пъстър празник,  изпълнен с много настроение.

В с.Блъсковци, общ. Елена ще се проведе Празника на „Шарената черга, народният бит и статрите занаяти“ пред общината на с.Блъсковци. Организатори са НЧ „Съгласие – 2014“ и Община Елена.

За празника ще бъдат изложени много изтъкани килими и черги, които местните са наследили от своите баби. Очакват Ви много демонстрации в занаятчийските работилници, плетене на кошници, изработка на дървени сувенири, вретена, лъжици и дърворезби. Като всеки празник, няма как да мине и без скара, бира и още много кулинарни специалитети.

 

Подобни събития
Разгледайте