Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство“

VI Празник на шопската спържа и суджука – Копривщица

2019Неопределена през
Ноември
Музей на хляба и традиционните храни (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

За шеста поредна година Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ организира в Копривщица празник на шопската спържа и суджука.От няколко години насам се популяризира едно кулинарно събитие в Копривщица, което привлича чревоугодници и любители. Събитието се провежда в Музея на хляба и традиционните храни. Там се правят дегустации и който желае може да закупи от деликатесите.

Организаторите са директни: „Дойде време отново за Юнашкия тиган, който всеки ноември се подготвя в „Юнашката градина“ към Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица, за да се приготви „Шопска спържа като за юнаци“.
Ще подредим една стена копришки суджуци и ще скрием чашите. Виното се пие от буркан, суджука се яде с ръце, а хлябът се чупи на големи комати и малки мазни хапки.
Хора на диета ще скучаят. Който е бил, знае. Който не е бил на Буркан парти в Академия „Кулинарен историк“ да идва, че другото е догодина.
Събитието се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България.“

Събитието е частно и е се организира на терена на Музея, без никакво организационно участие на Община Копривщица.

Традиционно се представя четири вида суджук – телешки, с праз, с люти чушки и традиционен. Има възможност за покупка и дегустация на място, като суджуците се проготвят на скара. За децата ще има курс за месене на хляб.

Подобни събития
Разгледайте