Ноември
24 събота

Празник на шопската спържа и суджука - Копривщица

сб, Ноември 24, 2018 - сб, Ноември 24, 2018
Музей на хляба и традиционните храни, Копривщица

Описание

За пета поредна година Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ организира в Копривщица празник на шопската спържа и суджука.От няколко години насам се популяризира едно кулинарно събитие в Копривщица, което привлича чревоугодници и любители. Събитието се провежда в Музея на хляба и традиционните храни. Там се правят дегустации и който желае може да закупи от деликатесите.

Организаторите са директни: „Дойде време отново за Юнашкия тиган, който всеки ноември се подготвя в „Юнашката градина“ към Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица, за да се приготви „Шопска спържа като за юнаци“.
Ще подредим една стена копришки суджуци и ще скрием чашите. Виното се пие от буркан, суджука се яде с ръце, а хлябът се чупи на големи комати и малки мазни хапки.
Хора на диета ще скучаят. Който е бил, знае. Който не е бил на Буркан парти в Академия „Кулинарен историк“ да идва, че другото е догодина.
Събитието се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България.“

Събитието е частно и е се организира на терена на Музея, без никакво организационно участие на Община Копривщица.

Традиционно се представя четири вида суджук – телешки, с праз, с люти чушки и традиционен. Има възможност за покупка и дегустация на място, като суджуците се проготвят на скара. За децата ще има курс за месене на хляб.

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София