Юли
02 четвъртък

Пролетен панаир на занаятите - Пловдив 2020

чт, Юли 02, 2020 - нд, Юли 05, 2020
Регионална занаятчийска камара – Пловдив, Пловдив

Описание

Във връзка със създалата се обстановка в следствие на разпространение на новия коронавирус  у нас и по света, всички събитията включени в календара за 2020г на Регионална занаятчийска камара-Пловдив, остават с неопределени дати до момента, в който могат да се реализират.

Панаир на занаятите – пролетно издание
Над 70 занаятчии от цялата страна ще демонстрират 22 занаята на тазгодишния Пролетен панаир на занаятите.
Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на традиционния  Пролетен панаир на занаятите, който беше отложен заради пандемията от коронавирус. Новите дати са от 2 до 5 юли 2020г., а мястото е отново на ул. „Райко Даскалов“ /Mалката главна/.
Събитието, чиято цел е да пази традицията в занаятите и да продължи тяхното развитие, е подкрепено от Община Пловдив, КЦМ 2000 ГРУП, Представителен танцов ансамбъл „Седенчица”.
Занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливи хора, но идват от сърцето и по традиция не се записват, а тънкостите се предават от човек на човек. Над 70 занаятчии със свой авторски прочит на традиционни занаяти, ще демонстрират пред жители и гости на гр. Пловдив, тънкостите на над 22 различни занаята. Сред тях са художествени тъкани, тъкачество, дърворезба, изделия от кожа, ножарство, художествена керамика, грънчарство, художествено плетиво, шапкарство, национални кукли, народни музикални инструменти, кошничарство, накити, гравьорство  и др.
Панаирът на занаятите ще бъде открит официално на 2 юли от 17:00 ч. на пл.„Римски стадион” и ще работи всеки ден от четвъртък до неделя  от 10:00 ч. – 19:30 ч. Децата и всички желаещи могат да се докоснат до богатството на българските занаяти и да провокират своите умения.
В Детски работилници за кошничарство и народни музикални инструменти всеки ден от 13:00 ч.. до 15:00 ч. деца ще учат занаята при майстори Мехмед Шакир и Пламен Петракиев.
Медийни партньори са Под тепето, Марица, БНТ 2, БТА, БНР, СКАТ, Пловдив Прес, Gustonews, Darik, PLOVDIV-ONLINE, Topnovini, PLOVDIV TIME, Plovdivmedia, DC, EuroPlovdiv и др.
Майстори и калфи, членове на Регионалните занаятчийски камари от цяла България, ще демонстрират своите умения пред публика.

Панаир на занаятите се провежда ежегодно в две издания – пролетно и есенно с основен организатор Регионална занаятчийска камара със съдействието на Община Пловдив.

Програмата предстои да бъде публикувана!

Още събития

Може би ще посетите