Септември
16 четвъртък

Първи Родопски международен фестивал на документалните филми (RIFE) - Смолян

чт, Септември 16, 2021 - пн, Септември 20, 2021
Смолян

Описание

Първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми (RIFE) ще събере от 16 до 20 септември в Смолян млади режисьори, кинопрофесионалисти, както и публика от България, Гърция и Турция. Фестивалът ще направи поредица от семинари и информационни и образователни програми за филмовата индустрия.

Един от най-значимите немски документалисти, Андрес Файел, ще проведе майсторски клас за дебютното издание на RIFE. Той ще прекара един ден в работна група със студенти по кино от България, Гърция и Турция. Във филмите си Файел разглежда актуални, понякога много противоречиви теми и е известен с интензивните си, дългогодишни проучвания. Пет от наградените му документални филми ще могат да бъдат гледани в Смолян.

Програмата съдържа две международни конкурсни филмови програми – за документални игрални филми и за късометражни документални филми. В конкурсната програма участват 10 филма, 3 от които от Швейцария, плюс документални творби от Гърция и Турция на различна тематика. Слоганът на кратката секция е „Когато любовта е социален проблем“.

Фестът се възражда от Христо Бакалски. Той е съществувал преди повече от 30 години, но в друг формат. Прожекциите ще бъдат на открито на площада в родопския град.

Професионално международно жури ще определи носителите на наградите за най-добър късометражен и среден филм и най-добър документален филм, а публиката ще има възможност да излъчи свой победител.

Фестивалът се осъществявa съвместно с Гьоте-институт България и с любезното съдействие на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, филмовия университет „Конрад Волф“ в Потсдам-Бабелсберг и община Смолян.

 

 

Още събития

Може би ще посетите
нд, Юни 23, 2024
Банско