Септември
07 събота

Първи събор на боба с наденицата, село Житница

сб, Септември 07, 2019 - сб, Септември 07, 2019
конна база „Тракиец“, село Житница, Калояново

Описание

На 7 септември ще се проведе първият събор на боба с наденицата в село Житница. Събитието ще отпразнува първото по рода си побратимяване на пловдивското село, което е известно с производството на наденица, и село Смилян – дало името на емблематичния смилянски боб. През месец май жителите на село Житница отправиха покана към хората от село Смилян, а самото побратимяване стана официално на 15 юли, когато бе подписано споразумение за сътрудничество от кметовете на Житница и Смилян – Цецка Йотова и Чавдар Червенков.

„Поласкани сме, че смилянци приеха нашата покана за побратимяване. Нека седнем на една трапеза и да отпразнуваме храната, която носи българския вкус и традиции. Разбира се, табиетлиите от цялата страна са добре дошли да се присъединят и да празнуват заедно с нас.“, споделя Цецка Йотова, кмет на с. Житница.

Съборът ще се проведе на входа на с. Житница, в района на конна база Тракиец. Организаторите са подготвили класически боб с наденица за своите гости, а към събитието ще се присъедини и шеф Андре Токев. И защото няма събор без музика, на сцената ще излязат Деси Добрева и „Лудо Младо“ бенд, 100 каба гайди и танцовите ансамбли на с. Житница и с. Смилян.

Фестивалът показва, че колкото и да сме различни, винаги има едни общи ценности, които ни обединяват – като традиционните български вкусове и рецепти. Село Житница и село Смилян канят всички на първия събор на боба с наденицата в село Житница.

На фестивала ще се покажат ония хубави български традиции, които ще бъдат и пребъдат.

Ще участват:
Деси Добрева и „Лудо Младо Бенд“
100 каба гайди
Танцовите ансамбли на с. Житница и с. Смилян.

Гост готвач: Шеф Андре Токев

Съборът ще се проведе на поляните в конна база „Тракиец“, разположена на самия вход на село Житница.
Очаквайте скоро и пълната програма на събора.

 

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София