Май
31 вторник

Първи фестивал на италианското кино в България

вт, Май 31, 2016 - пн, Юни 06, 2016
София, Столична

Описание

Първи фестивал на италианското кино в България ще се проведе в София от 31 май до 6 юни. За първи път в 60-годишната си история Италианската филмова академия организира фестивал на италианското кино извън пределите на страната си, а една от причините за това е скорошното обявяване на София за творчески град на киното на ЮНЕСКО.

В рамките на фестивала, в кино „Одеон”, ще бъдат представени 11 филма, които са били номинирани и са спечелили наградите „Давид на Донатело”, известни като италианските „Оскари”. С наградата са удостоявани едни от най-големите творци в италианското и световното кино: Ана Маняни, Клаудия Кардинале, София Лорен, Виторио Гасман, Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Джина Лолобриджида, Мерелин Монро и много други.

Сред заглавията включени във фестивалната програма се открояват: най-новият филм на Джузепе Торнаторе “La Corrispondenza” с Джеръми Айрънс и Олга Кириленко, филмът на Кристина Коменчини “Latin Lover”, в който Вирна Лизи изиграва последната си роля и режисьорският дебют на една от най-обичаните съвременни актриси в Италия, Лаура Моранте – “Cigliegine”. Фестивалът ще стартира на 31 май с документалния филм “Зад белите очила” за живота и творчеството на Лина Вертмюлер, първата жена в света, номинирана за Оскар за режисура, през 1977. Закриването ще е на 6 юни в Народния Театър “Иван Вазов”.

Авторите и продуцентите на филмите са поканени за участие във фестивала, като са предвидени срещи на публиката с творческите екипи. Прожекциите ще са с безплатен вход.

plakat-za-festivala-na-italianskiya-film-v-sofiyaCeremonia_3 Ennio-Morricone Gina-Lollobrigida Image_5432805_126  Quentin-Tarantino

Още събития

Може би ще посетите
нд, Юни 23, 2024
Банско