СНЦ "Българско е", община Бургас

Фестивал на маскарадните игри, Бургас

2019Неопределена през
Октомври
площад "Тройката", Бургас (карта)
ВХОД
БИЛЕТИ

„Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество“ се организира в Бургас. В трите дни  има богата и интересна програма -откривнето е с дефилета и представяне на стотици участници.
По време на събитието се оформя алея за търговия с тематични сувенири и предмети, представят се български фирми и продукти.

Маскарадната обредност идва от древни езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Маскирането е широко разпространено в Бургаския регион до края на 19 век, след което постепенно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200-300 години. Известни са няколко опита да се наложат отново маскарадните игри в Бургас и  региона, но липсата на опит и малкия мащаб на събитията не могат да постигнат желания резултат.

Програмата включва: улица на майстори-занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна програма от художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците.

Фестивалът популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното – да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

 

Подобни събития
Разгледайте