Февруари
28 Неделя

Регионален събор на маскарадните игри ОТМЕНЯ СЕ

нд, Февруари 28, 2021 -
село Камен, Сливен

Описание

В сливенското село Камен се провежда Регионален събор на маскарадните игри. Фолклорното събитие се организира от община Сливен, кметството на с. Камен и народното читалище „Пробуда“.

Фолклорният празник в село Камен се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни. Целта на Регионален събор на маскарадните игри е да стимулира и разпространява българските традиции и обичаи, свързани с маскарадната обредност. Участниците в регионалния фолклорен събор ще покажат най-точно възпроизвеждане на обред, маскарад, обредно облекло, обреден реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са Сирни заговезни, Заораване и Кукувден.

– Зимна маскарадна обредност
– Пролетна маскарадна обредност
– Лятна маскарадна обредност
– Семейна маскарадна обредност

Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Тази година участие взеха 10 състава. Всички те получиха награди в различни категории: за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са „Сирни заговезни“, „Заораване“, „Кукувден“, посрещане на кукери в дома.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на село Камен и НЧ „Пробуда 1932“.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!
Можете и да ни последвате във Facebook и Instagram!

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати