Май
05 събота

Регионален фолклорен “Празник на шарената сол” 2018

сб, Май 05, 2018 - сб, Май 05, 2018
с.Бъта, общ. Панагюрище, обл. Пазарджик, Панагюрище

Описание

За  седми път път се проведе Регионален фолклорен „Празник на шарената сол“. Тази година той съвпадна с празника на селището и се проведе на централния площад в с.Бъта, където производители от цялата стрна и ценители на подправката дойдоха, за да я почетат.

В рамките на празничната програма участници представиха ястия, като основно са обединени в три основни категории:

  • продукти, от които се прави шарената сол;
  • как се ползва шарената сол;
  • местни селски ястия, които се похапват в автентични съдове /дървени, глинени, медни/, овкусени с шарена сол.

По време на празника има богата фолклорна програма, като записалите се предварително състави имат възможността да представят 10 до 12-минутна фолклорна програма, като трябва да е спазено условието колектива да е с най-много 35 души.

Събитието не е със състезателен характер. Всеки един от участниците ще получи диплом и плакет за участие.

На 5 май в село Бъта по време на VII-я Национален празник на шарената сол за първа година се съчета фестивала с празника на селото. За седма поредна година село Бъта събра многообразието на българския фолклор, традициите и уханието на шарената сол.
В шестчасовата фолклорна програма взеха участие 27 читалища, сдружения и приятели на читалището. 490 участника пяха, играха и свириха на сцената на центъра на селото. 14 кулинарни маси бяха наредени за кулинарната изложба, която се оценяваше от жури с ръководител японката Miyuki Sato, пристигнала специално за празника, която пее невероятно добре български народни песни с нейния съпруг Хироши, който пък свири на гъдулка. В двора на църквата бе сготвен вкусен курбан от Георги Сиводошев и го опитаха не само бътовци, но и многобройните гости.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора